Wat is de betekenis van kunst in ziekenhuizen voor patiënten en bezoekers? Truus Teunissen deed onderzoek hiernaar in het LUMC.. Uit haar onderzoek bleek dat kunst bij veel mensen gedachten in beweging brengt plus bijdraagt aan hun welzijn. Minder kunstminnende bezoekers gaven als reactie: “Ja, lekker handig toch, bij het schilderij van dat ezeltje op zijn wankele pootjes, moet ik altijd links af de gang in.
Teunissen deed het onderzoek in opdracht van Leyden Academy on aging en vitality, ze kreeg volop medewerking van het LUMC, die trouwens 2.800 kunstobjecten in bezit heeft. Haar informatie vergaarde zij door vragenlijsten uit te zetten en patiënten en bezoekers te interviewen. Uit eerder onderzoek bleek al dat kunstwerken zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Maar een onderzoek als die van Teunissen waar patiënten en bezoekers 9(persoonlijk) gevraagd werden, dát was de eerste keer.
Zij noteerde een reeks van reacties, waaronder: Kunst biedt afleiding bij lange wachttijden. Prikkelt de verbeelding en fantasie waardoor je minder stress ervaart. Het roept emoties op die troostend zijn, ja blij maken. En verder: Kunst op mijn ziekenhuiskamer is een verbindend element met de buitenwereld. Soms krijgen mensen door kunst het gevoel weer een ‘heel mens’ te zijn en niet een ziek lichaamsdeel. Kunst geeft sommigen houvast, terug op je kamer die met op de gang het wankele ezeltje aan de muur, mompel je misschien: “Ik ben er weer, maar zo te zien heb jij het ook niet makkelijk.
Onze weinig kunstminnende bezoeker verlaat het ziekenhuis in een bedrukte stemming. Weg, wil hij, weg van dit labyrint van de witte gangen. Uit zijn ooghoek ziet hij een schilderij met veel blauw en een grote bos veldbloemen. Die bloemen lijken te bewegen in de wind. De draaideur van het LUMC is al in zicht. Met het vooruitzicht de zon en wind op mijn huid te voelen, versnelt hij zijn pas. Het schilderij vrolijkt hem op