We zijn allemaal amateurhistorici

“Als je wat op leeftijd komt, ga je je steeds meer interesseren voor je wortels”, zegt Wim Bleijie. “Je krijgt meer vrije tijd, je blikveld verkleint en nieuwsgierig was ik altijd al.” De secretaris van de stichting Rijnlandse Geschiedenis,José Niekus, ook bestuurder van het eerste uur, valt hem bij. “Ik ben van huis uit historicus en ik vraag mij, net als veel mensen vaak af: Hoe zit dat eigenlijk?”

De Stichting Rijnlandse Geschiedenis viert op 16 november haar tweede lustrum. Tien jaar geleden namen Wim Bleijie en Jose Niekus samen met Cor Smit, het initiatief om georganiseerd in de regionale historie te duiken. Werk van de stichting is louter vrijwilligerswerk, voor exploitatiekosten put men uit bijdragen van de aangesloten organisaties. Rijnland strekt zich uit tussen Hillegom en Noordwijk tot en met Wassenaar en Zoetermeer, van Katwijk tot Nieuwkoop en Zwammerdam en Boskoop. Zoals vaker in Nederland werd deze regio gevormd door de gemeenschappelijke strijd tegen het water. Was de bestuurlijke ambitie indertijd met enige regelmaat een papieren tijdschrift uit te geven, een website en periodieke bijeenkomsten bleken meer levensvatbaar. De stichting wordt gesteund door ca. 50 plaatselijke historische verenigingen en stichtingen, maar ook door de Lakenhal, Erfgoed Leiden en Hoogheemraadschap Rijnland.

Rijnland onderbelicht

“Rijnland is meer dan Leiden”, zegt Bleijie met een knipoog naar de grote broer de Historische Vereniging Oud Leiden. “Onderbelicht is de impact op de regio bij het beleg van Leiden in 1574. Wist je dat de wijde omgeving onder water gezet werd en dat vanwege belemmering van het schootsveld burchten en landhuizen werden afgebroken door de Leidenaren. Dat lot trof bijvoorbeeld Oud Poelgeest en het Klooster Mariënpoel.

“Wij verwachten dit jaar tienduizend websitebezoekers”, vertelt Niekus met enige trots. Zelf leverde zij hierop een belangwekkende bijdrage: ‘Rijnlandse Geschiedenis bestaat 10 jaar’. Enthousiast is zij zelf over bijvoorbeeld ‘Kinderarbeid in Leiden’ door Cor Smit en ‘Vleeschwaren en conservenfabriek, Sassenheim’ door Jan Verhoef

Het feestje voor bestuursleden en andere vrijwilligers werd zaterdag gehouden in Archeon met 75 deelnemers. De wedstrijd voor de beste historische productie die voor dit jubileum werd uitgeschreven, leverde acht inzendingen op. De winnaar was Jaap Plokker met zijn artikel ‘Heldenfriedhof’, over de Duitse Militaire Begraafplaats bij het Groene kerkje in Oegstgeest. Binnenkort te lezen op: www.rijnlandgeschiedenis.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *