Natalia Malinina : Het uitzicht van mijn bakon in Charkiv wordt steeds leger

De Oekraïense Natalia Malinina (47) werkt bij Royal Flora Holland in Rijnsburg als veiling medewerkster. Zij heeft o. a. een masterdiploma Economie en Bedrijfskunde van de universiteit Charkiv. Twee jaar geleden vluchtte zij voor oorlogsgeweld op weg naar Spanje waar haar zoon woont. Maar strandde doodziek en uitgeput op Amsterdam C.S.. In Leiden werd haar een kamer toegewezen op Stationsplein 107.

door Hans Schuurman

De berichten uit Oekraïne zijn ongunstig. Het Russisch leger rukt op in de Donbas, vlak bij Charkiv. Bombardementen verstoren het dagelijks leven en vernielen de gebouwen die nog overeind staan. “Er is nauwelijks tijd om naar een schuilkelder te vluchten”, vertelt Malinina. De meeste mensen zoeken maar snel bescherming in hun badkamer, die behalve bij een ‘direct hit’ beschutting biedt voor en rondvliegende glas en objecten”.

Aanvankelijk was haar geplande vluchtplan naar Berlijn waar haar ouders met meer familieleden in een piepklein flatje huizen. Vanwege ruimtetekort ging haar vlucht verder. In Amsterdam werd zij ziek, raakte bewusteloos en werd opgenomen in een ziekenhuis. “Van de stress”, zegt zij. Na twee jaar in Stationsplein 107 Leiden, verhuisde zij in september naar het voormalige verzorgingshuis Groenhoven in de Witte Rozenstraat. Ook een tijdelijk onderkomen, weet zij. “Maar wat faciliteiten betreft, comfortabeler”.

Natalia Malinina houdt nauw contact met haar benedenbuurvrouw in Charkiv die haar regelmatig foto’s stuurt van hun (beider) balkonuitzicht. Hun flatgebouw staat, beschadigd, nog overeind, maar de omgeving wordt steeds leger en grimmiger. “Ik durf niet terug naar Charkiv om te kijken”, zegt Malinina met trillende stem. “Bang”, zegt zij, met grote schrikogen. “Het flatgebouw met 120 appartementen is voor  2/3 verlaten. Ramen zijn verschillende malen eruit geblazen en moesten vervangen worden. De energierekening voor haar leegstaande appartement tikt gewoon door. Vaste lasten en energie rekening kosten haar maandelijks ca. € 200,= .

Het werk als transport medewerkster bij Royal Flora Holland valt haar zwaar. Ze heeft een 0-urencontract, verdient het minimumloon, werkt gemiddeld 15 uur p. w. van 06.00 uur s ’morgens tot 11.00 uur. Haar werkruimte is 2-5 graden Celsius.

Dit artikel is de vijfde van een serie van 10 over de 555 Oekraïners die in Leiden wonen. De artikelenreeks wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het Leids Mediafonds

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *