Het project doorstroommakelaar, iemand die senioren met een ruime sociale huurwoning helpt aan een passender (senioren)woning en een ruime gezinswoning achterlaat, is een succes. Dat meldt bouwwethouder Julius Terpstra. Tien jaar geleden steunde hij, toen nog duo raadslid van het CDA, ook een door een bijna de voltallige gemeenteraad gesteunde voorstel van Helma Baart (PvdA) voor een ‘seniorencoach’. Maar dit socialere idee lag helaas 10 jaar in een stoffige la van het stadhuis.
door Hans Schuurman
De woningcorporaties Ons Doel, Portaal, De Sleutels, Rijnhart Wonen en MeerWonen startten vorig jaar met geld van de gemeente deze pilot, die duurt tot 1 oktober 2025. De doorstroommakelaar is een afgezwakte kopie van de seniorencoach tien jaar gelden. De woningcorporaties zagen er toen niets in. Zij en de gemeente vonden het meer op de weg liggen van adviseurs van ouderenwelzijnsorganisatie Radius.
Leiden met ca. 130 duizend inwoners telt ca. 60.000 woningen waarvan ongeveer 40% sociale huurwoningen zijn. De doorstroommakelaar anno 2024 schreef 1.487 huishoudens aan, legde 166 individuele contacten en maar liefst 81 huisbezoeken af. En rapporteerde over 22 verhuizingen 10 ervan lopen nog. Voor de 29 personen die er nu op de adressen wonen, komen straks minimaal 75 bewoners terug. Een bezettingsgraad stijging van maar liefst 1,3 naar 3,4.
Langer in je eigen huis blijven wonen was jarenlang de boodschap van de overheid. Houdt je sociale netwerk in stand, de motivering. Deze destijds ingezette tijding was ingegeven om de opheffing van verzorgingshuizen te rechtvaardigen en het verpleegtehuis tot toevluchtsoord te maken voor minder mobiele ouderen. “Het zijn de hogere huur en verhuizing waar senioren tegenaan hikken”, vertelt Baart. Toch maar even uitstellen, zegt het ouder echtpaar tegen elkaar in een bijna wekelijks terugkerend gesprek. Want verhuizen waarheen, wat kost ‘t, wie helpt.
Huurharmonisatie rechten
Het ging bij de seniorencoach primair om senioren aan een passende woning te helpen, hulp bij verhuizing en behoud van de oude huur. Doorstroming was een welkom bijproduct. Nu vangen de corporaties soms twee keer geld door het vervallen van opgebouwde huurharmonisatie rechten. Tijdige signalering kan ook voorkomen dat traplift, een hoge toiletpot etc., betaald uit gemeenschapsgeld bij de verhuizing in afvalcontainer belanden. “Jammer”, zegt Baart, “dat nooit iemand van het project mij benaderd heeft”. “Ik had over het verschil kunnen vertellen tussen een doorstroommakelaar en een seniorencoach”.
Begin 2025 bespreekt de gemeenteraad de resultaten van de pilot, na 1 oktober 2025 wordt besloten of men verder gaat met de doorstroommakelaar.