Geen verkoop in winkels van alcoholhoudende dranken op 3 October

Met een verkoopverbod in de binnenstad van alcoholhoudende dranken hoopt Burgemeester Peter Heijkoop alcoholgebruik van jongeren te ontmoedigen. Bij zijn presentatie van een voorgenomen wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hierover:  “Er zijn jonge mensen, kinderen eigenlijk van 14 en 16, die nu een six pack bier bij de supermarkt halen om s ’avonds in comateuze toestand in het Alrijne belanden”.

Om de schappen in de winkels waar anders alcoholhoudende dranken liggen bij bijzondere gelegenheden leeg te laten, kunnen alle Leidenaren digitaal over mee praten via: www.leiden.n/inspraak. “Het is een pilot”, zegt Heijkoop, we proberen ’t uit tijdens Leidens Ontzet in 2025”. Maar hij laat er geen misverstand over bestaan dat als het goed uitpakt deze werkwijze ook op toekomstige Lakenfeesten en Koningsdag worden ingevoerd.

Wat bedoelt u met goed uitpakken, burgemeester? Wie wordt bevoordeeld, wie benadeeld, is het praktisch uitvoerbaar en leidt regelzucht tot betutteling of regelontduiking waar de overheid in geloofwaardigheid te kijk staat?

In deze wijziging van de APV komt te staan dat supermarkten, avondwinkels, slijterijen/speciaalzaken en internet bezorgdiensten in de binnenstad, het stationsgebied en een deel van de Herenstraat verboden wordt alcoholhoudende dranken te verkopen. Het betekent best wel een strop voor deze winkels. En wordt hun omzet verlies gecompenseerd? Heijkoop: “Nee, wij betalen geen compensatie”.  De horecaexploitanten zullen deze beslissing wel toejuichen, zij kunnen drankwinkels missen als kiespijn. Heijkoop gunt dat de horeca wel, omdat zij immers fink financieel bijdragen aan feesten.

Minder rotzooi op straat aan lege flesjes, blikjes etc. allemaal goed voor het milieu. Wordt de maatregel gehandhaafd? “Boa’s nemen steekproeven bij de detailhandel”. En de feestgangers die hun backpack op weg naar de stad bij A.H in de Kopermolen met bier blikjes vostoppen? Niks aan te doen.

Zijn andere gemeenten ons hierin voorgegaan en wat was hun ervaring?  Heijkoop: “Wij hebben naar Arnhem en Zandvoort gekeken, beiden waren  tevreden over de effecten. Minder zwerfafval ook zie je dat jongeren minder gemakkelijk aan (goedkope) alcohol konden komen. Ook Amsterdam koos voor een beperking:  1 drankje per persoon. Ze zijn hierover echter minder tevreden, handhaven bleek lastig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *