’Samen in Leiden’ strijdt tegen racisme en discriminatie

“Iedereen in Leiden moet zichzelf kunnen zijn, voor racisme en discriminatie is geen plek in Leiden”, zo introduceert wethouder Abdelhaq Jermoumi het rapport: ’Samen zijn we Leiden’. “We zijn er nog láng niet”, vervolgt hij. Wat is er mis in Leiden en wat doen we eraan? De Leidse plannen worden op 28 januari aangeboden aan Rabin Baldewsingh, de nationaal coördinator racisme.

door Hans Schuurman

Discriminatie is mensen anders behandelen, achterstellen of uitsluiten op basis van godsdienst, seksuele oriëntatie, leeftijd of huidkleur. Redenen daarvoor kunnen angst voor het onbekende zijn en een gevoel van onveiligheid. Discriminatie en racisme komt voor op school, werk, bij het uitgaan op straat of zelfs in contact met de politie. Gediscrimineerd worden heeft vaak negatieve effecten op iemands mentale gezondheid en welzijn, veroorzaker van depressie, angsten en een laag zelfbeeld.

Uit onderzoek in Leiden blijkt dat discriminatie zeer verontrustend en bovendien hardnekkig is. Discriminatie vindt het meest plaats op straat (51%), in percentage gevolgd door werkplekken of stageplaatsen (33%). De Veiligheidsmonitor uit 2021 toont dat in 2020 14% van de Leidenaren zich gediscrimineerd voelde. Daarin onderscheid Leiden zich nauwelijks van andere middelgrote Nederlandse steden. Uit de meest recente gegevens in 2022 bleek dat 13,3% van de Leidenaren zich wel eens gediscrimineerd voelde en dat is vergeleken met 13,7% in dezelfde categorie gemeenten dus ongeveer gelijk.

Het onderwerp racisme en discriminatie komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. In een stadsgesprek met jongeren in 2022 werd dit onderwerp als zeer ernstig bestempel. En onderscheiden in 5 thema’s. Racisme in het onderwijs; arbeidsmarktdiscriminatie; individueel racisme; aanpak tegen etnisch profileren en anti discriminatievoorziening.

Wat doet de gemeente?

“Het thema op de agenda zetten. Zorg dragen dat racisme en discriminatie aandacht krijgt en een vaste plek in de schoolkalender”, aldus Jermoumi. Op arbeidsdiscriminatie, een landelijk probleem, heeft de gemeente weinig invloed. Behalve als eigen werkgever. “Goed voorbeeld geven”’, in je eigen organisatie inclusieve en gelijkwaardige werkplekken creëren waar leidinggevenden een voorbeeldgedrag tonen”. Elke jaar in oktober wordt de diversiteitsmaand georganiseerd, dat gaat over aan diversiteit, inclusie & gelijkwaardigheid gerelateerde onderwerpen.  

De wethouder: “De gemeente is in gesprek met de joodse en islamitische gemeenschap in Leiden om te praten over wat er speelt en wat de gemeenschappen. Dit is ingegeven door de spanningen vanwege de recente conflicten in Gaza en Israël. Etnisch profileren is een zorgwekkend probleem, aldus Jermoumi. Bij de toeslagen affaire bleek dat zelfs overheidsorganisaties de wet tegen discriminatie overtreden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *