Het groeiend aantal (hybride) warmtepompen in Leiden dwarsboomt de levensvatbaarheid van de geplande wijk warmtenetten, vreest de gemeente. Bij de aanschaf van een warmtepomp gaat je gasverbruik met 70 % omlaag. De benodigde energie wordt aangevuld door elektra, en als je die hebt, door de zonnepanelen op je dak. Voor beiden, warmtepomp en zonnepanelen, geven en gaven de (rijks) overheid forse stimuleringssubsidies.
door Hans Schuurman
Bij de oprichting van een publiek warmtebedrijf samen met Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude kon milieuwethouder Yvonne van Delft (GL) nog geen ‘klare wijn schenken’ over de mededinging tussen individuele- en collectieve warmtevoorzieningen.
“Financiering en wetgeving vanuit de Rijksoverheid is nog in voorbereiding”, vertelt ze. “Maar hoe langer we wachten, hoe meer bewoners overstappen op individuele, elektrisch aangedreven oplossingen”. En ze waarschuwt: “Hoe meer mensen voor een individuele oplossing kiezen, hoe lastiger het wordt voor wijk warmtenetten”
Leiden en de regiogemeenten trekken sinds kort samen op met de aanleg van warmtenetten, die industriële Rijnmond warmte via een buizenstelsel naar Leidse woningen moet brengen. De aanleg van dat pijpenstelsel stagneert omdat de participerende energiebedrijven, Vattenfall en Eneco, over hun investeringen aarzelen. Er hangt een nieuwe wet boven de markt die bepaalt dat warmtebedrijven voor minstens 51 procent in publieke handen moeten zijn. Zonder volledige zeggenschap vrezen de energiebedrijven dat hun verdienmodel wordt ondergraven. De bouw van het pijpenstelsel is daarom bijna overal stil komen te liggen.
Er bestaat veel onbegrip bij Leidenaren over het zwalkend beleid van de (rijks) overheid en op wijkvergaderingen worden gemeenten daar verantwoordelijk voor gehouden. Immers eerder schaften bewoners een dak vol zonnepanelen aan en ontvingen een financiële pluim voor hun milieubewustzijn en/of kregen in later jaren de btw terug. Nu, na afschaffing van deze subsidies, spreekt de Van Delft de vrees uit dat, o.a. door warmtepompen groei, het elektriciteitsnet overbelast wordt.
Mits geïnstalleerd in een goed geïsoleerd huis wordt de prijs van een hybride warmtepomp volgens gebruikers in ca. 5 jaar terugverdiend. De voorziening blijft echter wel van 30% afhankelijk van gas. De overheid propageert al jaren dat zij van het gas af wil?