Blaas de bunker nieuw leven in

De bunker op Morsweg 1 opblazen met dynamiet, de gemeente zag er van af, kostte te veel ruiten. De bunker met drie meter dikke betonnen muren met een pneumatische hamer te lijf gaan, vergeet ’t maar. Vanwege de geplande nieuwbouw in de buurt van het oude  belastingkantoor, móet de gemeente iets. Een Tweede Wereldoorlog museum misschien, naar het voorbeeld in Alkmaar?

door Hans Schuurman

In de Alkmaarse Hout houdt een groep vrijwilligers de plaatselijke oorlogsherinneringen levend in een identieke bunker uit WO 2. Onze Leidse bunker is één van de ca. 30 communicatiebunkers gebouwd op ca. 5 km. afstand hemelsbreed langs de Nederlandse kust tussen Vlissingen en Den Helder. De bunkers achter de ‘Atlanticwal’ waren de schakels van een Duits waarschuwingssysteem voor geallieerde invasies op onze stranden. Zij werden als woonhuis gecamoufleerd ten einde geen aandacht te trekken vanuit de lucht.

De gemeente schrijft aan de gemeenteraad dat zijn eigenaar wil blijven van de bunker maar het beheer wil overdragen een stichting. Zoals ook in Alkmaar. In 2018 kreeg de stichting ‘Museumbunker Alkmaar ’40-45’ de bunker in bruikleen. De Alkmaarse rondleider en bestuurslid vertelt dat zijn gemeente éénmalig € 4.000 voor opknapkosten doneerde.  En dat de stichting uit eigen middelen onderhoud, energie betaalt en zelf zorgt voor de inrichting. “De inventaris van het museum werd betaald met giften van burgers veelal in natura, ruil en een enkele aankoop’, vertelt de Alkmaarder.

Geheimzinnigheid

 De tentoonstellingsruimten hebben in Alkmaar gedempt licht, er hangt een geheimzinnige sfeer. “Kleine kinderen vinden al die uniformen, wapens en  verbindingsmiddelen soms best wel eng”. Prominente aanwezig is een Duitse soldaat die met de toenmalige apparatuur twee keer per etmaal de verbindingen checkt met andere bunkers langs de kust. Gelukkig voor ons Nederlanders vond de invasie plaats op 6 juni in Normandië, Frankrijk.   

“Net als bij jullie in Leiden heeft WO 2  littekens achtergelaten in onze stad”, vertelt de gids. “Dat zijn de aanknopingspunten met de huidige tijd”. “Naast individuele bezoekers, ontvangen wij ook veel schoolklassen. We houden wisselcollecties over incidenten, verzetsstrijders, Jodenvervolging en joodse kinderen die gered werden”. De boodschap die blijft hangen bij de bezoekers is, hopen wij, zijn de gevaren en gevolgen van de bezetting door het totalitaire naziregiem”. Nog een tip voor Leiden? Zoek een bestuurslid die fanatiek het internet afschuimt voor authentiek materiaal en draag consistent een boodschap uit. Maak er geen ‘Winkel van Sinkel’ van.”

Een gedachte over “Blaas de bunker nieuw leven in

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *