Alleen woningnood voor studenten?

De partij Studenten voor Leiden ( SvL) loopt zich nu al warm voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Op thema ‘Wonen’ profileert men zich en luidt de noodklok met: Schokkende huurverhogingen en minder aanbod studentenkamer. Maar zijn studenten slechter af dan starters op de woningmarkt, de drommen wachtlijsters voor sociale huurwoningen en werkende jongeren van student leeftijd die noodgedwongen bij hun ouders wonen?

door Hans Schuurman

Mitchell Wiegand Bruss (SvL) en Tom van Leest (VVD) citeren uit een landelijk onderzoek naar studentenkamers. ‘Kamerhuurprijzen zijn vorig jaar met 17,3% gestegen en hun aanbod nam af met 30%. “Onze situatie in Leiden nog slechter”, klagen zij. Volgens hen betalen studenten nu gemiddeld € 610 huur tegen ‘t vorig jaar € 520. “En dat is beduidend meer dan het landelijk gemiddelde van 5,6 %”. Onvermeld laten zij dat het aantal (internationale) studenten in Leiden op het ogenblik terugloopt.

Niet alleen studenten ervaren echter problemen op de woningmarkt. Starters en jonge werkenden hebben moeite met het vinden van een betaalbare woning. In Leiden staan inmiddels ruim 5.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, waarvan een groot deel jonge mensen betreft. Een jeugdige beginner op de koopwoningmarkt heeft vaak een royale ((schoon) vader nodig.

De gemeente reageert terughoudend op de verwijten van de verbolgen raadsleden. “Wij bouwen tot 2030 2.700 studentenkamers en liggen op het ogenblik aardig op schema”. En zij vervolgt dat zij zonder concreet onderzoek geen complete reactie kan geven. Maar dat de afname van kamers niet het gevolg is van één enkele maatregel maar een stapeling van (gedeeltelijk landelijk) ingevoerde wettelijke bepalingen, lijdt geen twijfel volgens B&W. De belastingmaatregelen om er maar een te noemen; de wet betaalbare huur. En met het vernieuwde gemeentelijk verkameringsbeleid legde de gemeente, met het streven naar leefbaarheid voor alle bewoners van een buurt, het aantal studentenwoningen aan banden.

Het is overigens ook niets nieuws, aldus de gemeente, dat particuliere verhuurders stoppen met verhuur omdat de investeringen verhuur niet (meer) rendeert. Als het malafide huisjesmelkers verdrijft en de woonkwaliteit verbetert, vinden zij dat een goede ontwikkeling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *